הצמדת אוזניים

מהו ניתוח להצמדת אוזניים ?

ניתוח הצמדת אוזניים נועד לטפל בבעיה הלא נדירה של בלט האוזן .כולה ,חלקה או בלט שתי האוזניים תוך שימוש בתפרים וכריתת סחוס במקרים בהם קיים סחוס עודף. קיימים מספר סוגי ניתוחים לתיקון הבלט, הניתוח המתאים נבחר על פי גיל המטופל מבנה האוזן והאזור הבולט באוזן.

בילדים הסחוס גמיש ומכיל פחות סידן ולכן מקרי בלט קלים-בינונים של חצי האוזן העליונה ניתן לעיתים לתקן בתפרים פנימיים בלבד ללא צורך בחיתוך העור והסחוס. שיטה זאת מתבססת על כיפוף הסחוס וקירוב האוזן לראש תוך עיצוב מראה האוזן. כאשר קיים בלט ניכר יותר של האוזן ועודף סחוס יש צורך בביצוע חתך עורי, הסרת סחוס והנחת תפרים להצמדת האוזן.

באיזה גיל מבצעים ניתוח להצמדת אוזניים?

הביקוש לניתוח להצמדת אוזניים קיים בכל הגלאים אך נפוץ בעיקר בקבוצות הגלאים הצעירה יותר. לאור מיקומן הבולט של האוזניים במראה הפנים ילדים בעלי אוזניים בולטות חשופים לדימוי חזותי נמוך ומייחסים חשיבות ניכרת למראה האוזן. לעיתים הילדים אף חשופים ללעג והטרדות מהסביבה ובוחרים בכיסוי האוזניים על ידי הארכת השיער.

סביב הגיל 3 מגיע האוזן לכ 85% מגודלה הסופי בבגרות, אולם רוחב האוזן ממשיכים בצמיחה עד גיל 6-7  ואורכה עד גיל 12-13. לכן מומלץ לדחות ניתוח לתיקון בלט אוזניים לפחות עד לגיל 7. הוכח כי צמיחת האוזן אינה נפגעת לאחר ניתוחי אוזניים קוסמטים. ניתוחי הצמדת אוזניים נפוצים אף בגיל ההתבגרות ובבוגרים. בגיל המבוגר יותר עקב הסתיידות הסחוס וירידה בגמישותו בדרך כלל יש צורך בשילוב של חתכים בסחוס על מנת להשיג את הכיפוף הרצוי באמצעות התפרים.

כיצד מתבצע ניתוח הצמדת אוזניים?

ניתוח להצמת אוזניים יכול להתבצע בהרדמה מקומית בלי או עם טשטוש או בהרדמה מלאה. סוג ההרדמה נבחר בעיקר על פי גיל המטופל אך גם לפי בקשתו. משך הניתוח 1-2 שעות בהתאם להיקף הניתוח. במקרים בהם יש צורך בהסרת סחוס ,החתך הניתוחי יתבצע בקפל שמאחורי האוזן כך שהצלקת הניתוחית נותרת חבויה. בסיום הניתוח מונחת חבישה המקיפה את הראש ומכסה את האוזניים. חבישה זאת אינה מוסרת למשך 48 השעות הראשונות. לאחר השגחה של כ 2-4 שעות במחלקה בהתאם לשיטת ההרדמה והחלמת המנותח/ת ניתן להשתחרר הביתה.

מהן הבדיקות שיש לבצע לפני הניתוח?

לפני הניתוח תתבקש/י לבצע בדיקות דם ומעל גיל 40 צילום חזה וא.ק.ג. במקרים ספציפים תתבקשנה בדיקות נוספות.

מהן התרופות שיש להמנע מהן לפני הניתוח?

החשש העיקרי בלקיחת תרופות תוספי מזון וויטמינים מסויימים הנו דילול הדם היכול להגביר דימום במהלך ו/או לאחר הניתוח. אנא דווחי לרופא במידה והנך נוטלת תרופות ממשפחת הנוגדי דלקת הלא סטרואידליות (NSAID'S) כגון אספירין, איברופן, אדויל, נוירופן. תוספי מזון וויטמינים מסויימים יכולים אף הם להגביר נטיה לדמם יש לדווח לרופא על נטילתם.

מהו מהלך ההחלמה הצפויי לאחר הניתוח?

אחד המרכיבים החשובים בהצלחת ניתוח הצמדת אוזניים הוא המשך הצמדת האוזניים לראש על ידי חבישה וגומיית ראש למשך כ-6 4 שבועות. בכך מופחת המתח על התפרים עד שהסחוס מתעצב בהדרגה בצורתו החדשה. בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח יש להמנע ממאמץ גופני ניכר לאחר כשבועיים חזרה הדרגתית לפעילות היומית ולאחר תקופה של 6 שבועות ניתן לחזור לפעילות גופנית מלאה. יש להשמר מספורט מגע או עיסוק בספורט בו עשוייה להיות חבלה לאוזן למשך כשלושה חודשים. תנתן הדרכה לטיפול נכון בפצע הניתוחי הכולל בעיקרו רחצה במים וסבון וחבישה יבשה. לאחר הניתוח יש ליטול משככי כאבים באופן רציף ולא להמתין עד להופעת הכאב. אופטלגין ואקמול הינן התרופות העיקריות המשמשות לשיכוך כאב. בכאבים יותר קיצוניים תקבלי תרופות חזקות יותר.ניתן להעזר במשככי כאבים כגון :איברופן, נוירופן ואדוויל רק לאחר התייעצות עם המרפאה.

המעקב במרפאה לאחר הניתוח?

מספר ימים לאחר הניתוח תבקרי במרפאה לביקורת ראשונה בה תבדקי להערכת מהלך החלמתך והחלמת הפצע הניתוחי. התפרים ברובם נספגים ולכן אין צורך בהסרתם. כשבועיים לאחר מכן תתבצע הביקורת השניה לבדיקת החלמתך. ביקורות נוספות יתקיימו לאחר חודש, 3 חודשים, חצי שנה ושנה. ביקורות נוספות יערכו על פי צורך.

כמה זמן יש לצום לפני הניתוח, אילו תרופות יש ליטול לאחר הניתוח, מתי מותר להתרחץ, ממתי מותר לנהוג?

דף הדרכה מסודר ינתן בעת הייעוץ בו נענה על השאלות השכיחות לקראת ניתוחך. שאלות ספציפיות נוספות יענו בעת הייעוץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *